Kolačići

Prilikom Vaše posjete i korištenja našeg vebsajta, na Vašem kompjuteru se skladište kolačići ili druge tehnologije poput piksela (u daljem tekstu "Kolačići"). Kolačići su male tekstualne datoteke koje Vaš internet pretraživač pohranjuje na Vašem uređaju kako bi sačuvao određene podatke ili slikovne podatke, poput piksela. Slijedeći put kada posjetite naš vebsajt na istom uređaju, informacije sačuvane u Kolačićima kasnije će se prenijeti ili na naš vebsajt ("Kolačići prve strane") ili na drugi vebsajt kojem Kolačić pripada ("Kolačići treće strane"). 

Kroz sačuvane i vraćene podatke, odgovarajuća internet stranica prepoznaje da ste joj već pristupili i posjetili je putem internet pretraživača koji upotrebljavate na tom uređaju. Mi koristimo ove informacije kako bismo mogli da dizajniramo i prikažemo vebsajt na optimalan način u skladu s Vašim željama. U tom smislu samo je kolačić prepoznat na Vašem uređaju. Osim toga, Vaši će lični podaci biti sačuvani samo uz Vašu izričitu saglasnost ili ako je to nužno neophodno za korištenje usluge koja Vam je ponuđena i kojoj ste pristupili. 

Ovaj vebsajt koristi slijedeće vrste Kolačića, čiji su opseg i funkcionalnost objašnjeni u nastavku: 

  • Strogo neophodni kolačići (tip A)
  • Kolačići za funkcionalnost i performanse (tip B)
  • Kolačići zasnovani na saglasnosti (npr. marketing) (tip C)
  • Dodatne informacije o vrstama Kolačića koje se koriste na ovom vebsajtu nalaze se u daljem tekstu. 

Strogo neophodni kolačići (tip A)

Strogo neophodni kolačići garantuju funkcionalnosti bez kojih ne možete ispravno da koristite naš vebsajt. Ove kolačiće upotrebljavamo isključivo mi i stoga su Kolačići prve strane. To znači da će sve informacije sačuvane u ovim Kolačićima biti vraćene na naše internet stranice.

Ovi kolačići služe, na primjer, da bi se obezbjedilo da Vi kao prijavljen korisnik uvijek ostajete prijavljeni pri pristupanju različitim stranicama na našem vebsajtu i da stoga nije potrebno da se ponovo prijavljujete sa svojim podacima svaki put kada pristupate novoj stranici.

Upotreba strogo neophodnih kolačića na našim internet stranicama je moguća bez vaše saglasnosti. Iz tog razloga, strogo neophodni kolačići ne mogu se aktivirati ni deaktivirati pojedinačno. Međutim, možete deaktivirati kolačiće u vašem internet pretraživaču u bilo koje vrijeme.

Kolačići za funkcionalnost i performanse (tip B)

Kolačići za funkcionalnost omogućavaju našem vebsajtu da sačuva već dostavljene informacije (kao što su registrovano ime ili izbor jezika) te Vam mogu ponuditi poboljšane i personalizovane funkcije na osnovu tih informacija. Ovi kolačići prikupljaju i pohranjuju samo anonimne podatke kako ne bi mogli da prate Vaša kretanja na drugim vebsajtovima.

Kolačići performansi prikupljaju informacije o tome kako se naše Internet stranice upotrebljavaju kako bi se poboljšala njihova atraktivnost, sadržaj i funkcionalnost. Ovi kolačići nam pomažu, na primjer, kako bismo utvrdili jesu li i koje stranice našeg vebsajta posjećivane, te za koje su korisnici sadržaja posebno zainteresovani. Posebno bilježimo broj posjeta vebsajtu, broj posjećenih stranica vebsajta, vrijeme provedeno na našem vebsajtu, redoslijed posjećenih stranica, koji su Vas pretraženi pojmovi doveli do nas, zemlje, regije i, ako je primenjivo, grad iz kojeg se pristupa i udio mobilnih uređaja koji pristupaju našim internet stranicama. Takođe bilježimo kretanja, klikove i listanja pomoću kompjuterskog miša kako bismo razumjeli koja su područja našeg vebsajta od posebnog interesa za korisnike. Zahvaljujući tome, možemo da prilagodimo sadržaj našeg vebsajta specifično prema potrebama naših korisnika i da optimizujemo našu ponudu. IP adresa Vašeg kompjutera prenesena iz tehničkih razloga automatski postaje anonimna i ne dopušta da donosimo zaključke o pojedinačnom korisniku.

Kolačići zasnovani na saglasnosti (tip C)

Kolačići koji nisu strogo neophodni (vrsta A) niti su u pitanju kolačići za funkcionalnost ili performanse (vrsta B), koristiće se samo uz Vašu izričitu saglasnost, npr. kolačići za oglašavanje.

Pritom, zadržavamo pravo korišćnja informacija koje smo dobili preko kolačića putem anonimne analize ponašanja posjetilaca našeg vebsajta kako bismo prikazali određeno oglašavanje za neke od naših proizvoda na našem vebsajtu. Vjerujemo da Vi kao korisnik imate koristi od toga, jer prikazujemo oglašavanje ili sadržaj za koje smatramo da odgovaraju Vašim interesovanjima na osnovu Vašeg ponašanja kod pretraživanja, tako da ćete vidjeti manje nasumično odabranih oglasa ili drugog sadržaja koji bi Vam mogao biti manje zanimljiv.

Marketing kolačići dolaze od spoljnih kompanija za oglašavanje (kolačići treće strane) i koriste se za prikupljanje informacija o internet stranicama koje je korisnik posjetio kako bi se stvorilo ciljano oglašavanje za korisnika.

Takođe možete upravljati mnogim kolačićima kompanija koji se koriste za oglašavanje na mreži putem alata za izbor potrošača koji su izrađeni u programima samoregulacije u mnogim zemljama, kao što su američki program https://www.aboutads.info/choices/ ili EU program http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices. 

U bilo kom trenutku možete povući Vaš pristanak za korištenje kolačića koji su zasnovani na saglasnosti (vrsta C) sa dejstvom za ubuduće, tako da prilagodite postavke kolačića.

Upravljanje i brisanje svih kolačića

Internet pretraživač možete da podesite tako da se kolačići uglavnom ne mogu uskladištiti u Vašem uređaju i / ili će Vas svaki put pitati jeste li saglasni da kolačići budu omogućeni. Takođe možete da u bilo kom trenutku izbrišete ponovno omogućene kolačiće. Možete da saznate detaljnije kako sve to funkcioniše putem opcije pomoći Vašeg internet pretraživača.

Imajte na umu da potpuno deaktiviranje kolačića može dovesti do funkcionalnih ograničenja našeg vebsajta.