Stratipharm

Stratipharm

Genetski test za personalizovano uzimanje lijekova

Svaki čovjek je jedinstven – kako spolja, tako i iznutra. Individualne razlike imaju veliki uticaj na djelovanje lekova. Standardni lijekovi u uobičajenoj dozi ne pomažu svima i na isti način.

Neželjena dejstva, pogrešna doza i neefikasnost lijekova su veoma česta pojava. Za pojedine lijekove javljaju se čak kod 50% pacijenata.

Za našu jedinstvenost i različitost zaslužni su naši geni. I upravo geni imaju uticaja na koji način i da li će naše telo moći da razgradi određene aktivne supstance lekova. Pomoću testa STRATIPHARM dobijate dragocenu informaciju o svom detetu da li i u kojoj dozi mu odgovara blizu 300 lekova.

Na taj način se mogu:

  • Izbjeći neželjena dejstva leka
  • Individualno prilagoditi doze lijeka
  • Minimalizovati neželjena dejstva lijeka
  • Efikasnost lijekova

Prije nego što neki lijek ostvari željeno dejstvo, u tijelu se odvijaju različiti procesi. Nakon gutanja tablete ili kapsule aktivna supstanca lijeka se oslobađa i dospijeva u krv. Preko krvi ona cirkuliše kroz tijelo i između ostalog dospjeva do jetre. Jetra preuzima bitnu ulogu u metabolisanju aktivne supstance. U jetri se lijek razgrađuje, da bi se na kraju ponovo izlučio iz tijela.

Različiti tipovi metabolizma

Uglavnom se ne zna odmah da li, na koji način i koliko brzo neki lijek djeluje kod pacijenta. To se mora provjeriti. Jer za većinu stanja skoro uvijek ima više opcija terapija. Tako se uglavnom tek nakon izvesnog vremena ustanovi, da li je neki lijek kod pacijenta zaista djelovao.

Kako će tijelo pacijenta apsorbovati određene aktivne supstance, prvenstveno zavisi od enzima, koji su kod svakog pacijenta individualni. Enzimi jetre su glavni u obradi lijeka. Oni su važni za efikasnost, ali i za neželjena dejstva, kao i za djelovanje u kombinaciji sa drugim lijekovima. Iz tog razloga na jedan isti lijek dvoje ljudi može reagovati savim drugačije.

Djelovanje lijekova na dva čovjeka može biti potpuno različito.

Šta je to STRATIPHARM?

Test se izvodi jednostavnim uzimanjem uzorka bukalne sluzokože (unutrašnja strana obraza) bezbolnim brisom.

Na osnovu ove analize STRATIPHARM utvrđuje Vaš personalizovani genetski profil na približno 300 lijekova. Dobijate tačan spisak lekova koji kod Vas tokom cijelog života mogu izazivati neželjene reakcije. Uz pomoć njega doktor može odrediti odgovarajući lijek i dozu u odnosu na Vaš genetski profil.

Isprobavanje lijekova i izlaganje rizicima koje ono nosi sa sobom postaju zaborav.

Sign In