Terapije matičnim ćelijama postaju sve interesantnije i pristupačnije svijetu medicine te zbog toga svakodnevno se objavljuju nova otkrića i dostignuća. S obzirom na razvoj medicine i tehnologije sigurni smo da nas očekuju velike pobjede u budućnosti. Upravo ova činjenica nama u Bio Save-u daje još veći motiv i podstrek za posao koji radimo.

Prenosimo vam novost u istraživanju metoda liječenja dijabetesa tipa 1 koja je obradovala i inspirisala naučno-istraživački svijet.

Veoma često, ljudi ne razmišljaju o svom nivou šećera u krvi prije nego počnu uživati u ukusnom obroku, sočnom dezertu ili vožnji biciklom. Međutim, za pacijente koji boluju od dijabetesa tipa 1, svaka minuta i svaka radnja je povezana sa očitavanjima iz glukomjera, uređaja za mjerenje nivoa šećera u krvi.

U normalnim uslovima, pankreas sadrži beta ćelije koje proizvode inzulin kako bi se održavao normalan nivo šećera u krvi. Nažalost, imuni sistem oboljelih od dijabetesa tipa 1 (T1D) uništava svoje sopstvene beta ćelija i time smanjuje ili u potpunosti sprječava proizvodnju inzulina a samim tim i regulaciju nivoa šećera u krvi. Hronično povećanje šećera u krvi može uzrokovati sljepilo, nervna oštećenja, zatajenja bubrega, srčana oboljenja, moždani udar a čak i smrt.


Pacijenti koji boluju od T1D regulišu svoje stanje primajući injekcije inzulina čak dva do četiri puta dnevno. Lagana vježba, mala promjena u ishrani ili čak uzbudljiv događaj može imati ozbiljan uticaj koji zahtjeva provjeru sa glukometrom i injekciju inzulina.

Trenutno postoje klinička ispitivanja koja uključuju transplantaciju nakupina ćelija tzv "otočića" gušterače, koje sadrže zdrave beta stanice. Međutim, ova ispitivanja se oslanjaju na pankreas od preminulih donora i uzimanje imunosupresivnih lijekova za cijeli život.

Ali šta ako postoji način da se zdrave beta ćelije proizvedu u laboratoriji bez potrebe za transplantacijom?

Dr. Matthias Hebrok, director UCSF centra za dijabetes, i Dr. Gopika Nair su otkrili način kako da transformišu ljudske matične ćelije u zdrave, beta ćelije za proizvodnju inzulina.

Dr. Hebrok u jednom intervjuu ističe:

Sada smo u mogućnosti da generišemo ćelije za proizvodnju inzulina koje izgledaju i ponašaju se kao beta ćelije pankrease koje svi mi imamo u našim tijelima. Ovo je ključan korak prema ostvarivanju našeg cilja stvaranja ćelija koje se mogu transplantovati pacijentima sa dijabetesom.

Dugo vremena, naučnici su mogli proizvoditi samo ćelije u nezreloj fazi koja nije mogla odgovoriti na razinu šećera u krvi i pravilno izlučivati inzulin. Dr. Hebrok i dr. Nair otkrili su da je oponašanje ćelija "otočića" u gušterači pomoglo ćelijama da sazriju. Ove ćelije dobivene iz matičnih ćelija su zatim transplantirane u miševe i ustanovljeno je da su potpuno funkcionalne, proizvodeći inzulin i reagirajući na promjene razine šećera u krvi.

Tim dr. Hebroka već je u suradnji s različitim kolegama kako bi ove derivate matičnih ćelija za proizvodnju inzulina mogli učiniti pogodnim za transplantaciju u pacijente.

U istom intervjuu Dr. Nair tvrdi da " Trenutni terapeutici poput injekcija inzulina liječe samo simptome bolesti. Naš rad ukazuje na nekoliko uzbudljivih načina da se konačno pronađe lijek."

"Konačno smo u stanju krenuti naprijed na nekoliko različitih frontova koji su nam prije bili zatvoreni", dodao je Hebrok. "Mogućnosti izgledaju beskrajne."