WASHINGTON: Obnova oštećenih tkiva pomoću terapeutskih ćelija može se pokazati obećavajućim novim pristupom u liječenju hronične bolesti bubrega, kažu znanstvenici. Istraživači iz Wake Forest Instituta za regenerativnu medicinu (WFIRM) u SAD-u otkrili su da iskorištavanje jedinstvenih svojstava matičnih ćelija dobivenih iz ljudske amnionske tečnosti može potencijalno pomoći u oporavku funkcije bubrega.

Matične ćelije dobivene iz amnionske tekućine mogu se koristiti kao univerzalni izvor ćelija jer imaju sposobnost preobrazit se u različite vrste, kao i sposobnost da budu protuupalne, što ih čini potencijalnim izvorom regeneracije.

Za razliku od pluripotentnih i odraslih matičnih ćelija, matične ćelije dobivene iz amnionske tekućine vjerojatno neće izazvati odgovor imunološkog sustava. Njihova upotreba ne dovodi do rizika od tumora ili etičkih problema.

"Naše studije pokazuju da je liječenje matičnim ćelijama amnionske tekućine imalo pozitivne učinke na poboljšanje funkcije i strukturni oporavak bubrega", izjavio je direktor WFIRM-a Anthony Atala.

Istraživači navode da je bolest bubrega svjetski zdravstveni problem i da se može manifestirati u akutnim i kroničnim simptomima.

Transplantacija je jedina definitivna metoda liječenja koja obnavlja funkciju bubrega, ali ima svoje vlastite izazove s odbacivanjem i doživotnom imunosupresijom.