2010. godine, gđi. Kennicott, 62 godišnjoj gospođi iz Ottawe u Kanadi, je dijagnosticirana akutna mijeloidna leukemija. Prije 10 godina, smatrala bi se prestarom za kandidata transplantacije matičnih ćelija za liječenje raka, i šanse za preživljavanje bi joj bile izrazito male.

Ali gospođa Kennicott, sada ima 65 godina i još uvijek je živa, jer je primila transplantaciju matičnih ćelija na Centru za liječenje karcinoma Univerziteta u Kanzasu, SAD februara 2011.godine. Ovaj institut sada prima pacijente u njihovim 60tim, 70im ili čak 80im godinama jer su istraživanja pokazala da se transplantacija matičnih ćelija može koristiti i za starije osobe.

„Prije se smatralo da su intenzivna hemoterapija i zračenje koje prethode transplanaciji matičnih ćelija nepreporučljive za starije osobe usljed mogućnosti komplikacija i slabijeg imunog sistema, iako se neka krvna oboljenja poput akutne mijeloidne leukemije češće javljaju kod starijih osoba“ , izjavio je Dr. McGuirk, medicinski direktor programa za transplanatiju Univerziteta u Kanzasu.

Od 2000. godine, doktori sa Univerziteta su pronašli način da vrše sigurnije transplantacije matičnih ćelija kod liječenja raka, bez intenzivnih terapija koristeći donorske matične ćelije za jačanje i podsticanje imunog sistema oboljelog u eliminaciji ćelija raka.

Centar za liječenje karcinoma Univerziteta u Kanzasu također nudi i transplantaciju matičnih ćelija pupčane krvi, koja potiče od doniranih uzoraka. Takav tretman je prošla gospođa Kennicott, koja je dvije godine poslije potpuno zdrava.

Centar za liječenje karcinoma Univerziteta u Kanzasu sada standardno tretira pacijente starije od 60 godina, posljednji je imao 73. Dr. McGuirck se nada da će se povećati broj tretmana starijih osoba, nakon što objavi rezultate studije na konferenciji ove godine o liječenju pacijenata starosti preko 70 godina transplantacijom matičnih ćelija.

„Dosta doktora nažalost ne razmatra opciju liječenja starijih osoba ovim metodama“, izjavio je Dr. McGuirck, „ali što se više javnost i medicinska struka edukuje, postat će praksa da se oboljenja krvi starijih osoba liječe i da im se omogući nastavak života sa svojim unucima“.

Izvor: http://www2.ljworld.com/news/2013/jul/15/more-older-patients-receiving-stem-cell-transplant/