Tri mjeseca nakon oporavka od operacije transplantacije matičnim ćelijama za liječenje srpaste anemije, 10 godišnja Caitlyn Hill je napustila Dječju bolnicu u St. Loius-u bez pokazivanja bilo kakvih simptoma srpaste anemije.

Caitlyn je treća osoba u svijetu koja je primila transplantat pupčane krvi za potrebe liječenja srpaste anemije u okviru studije Medicinskog Univerziteta Washington, gdje istraživači pronalaze načine u novim metodama liječenja nekancerogenih oboljenja matičnim ćelijama koštane srži i pupčane vrpce.

Srpasta anemija je bolest koju uzrokuje abnormalni protein koji oštećuje crvena krvna zrnca, koja nose oksigen do vitalnih organa. Oštećene ćelije, oblika srpa, mogu blokirati protok krvi i spriječiti oksigen i nutrijente da stignu do vitalnih organa uključujući i mozak.

Dr. Shalini Shenoy je direktor programa za transplantaciju matičnih ćelija na pedijatriji bolnice St. Loius i pionir u razvoju novog protokola za transplantaciju matičnih ćelija doniranih od strane nesrodnika, u kojim je umanjeno korištenje velike doze hemoterapije i radijacije – čime se otvaraju vrata novom polju tretmana nekancerogenih oboljenja, kao što je srpasta anemija.

“To je način pomjeranja granica, koje do sada nisu bile pomjerene. Matične ćelije koštane srži se tipično primjenjuju kao posljednja linija odbrane od raka, naročito leukemije. Međutim, u posljednjih 10 godina, procenat nekancerogenih bolesti je porastao od 15% na 35% kod pacijenata na pedijatriji ”, izjavila je Dr. Shenoy.

Potpuno novi pristup terapiji Dr. Shenoy podrazumijeva korištenje antitijela koji ciljaju određene proteine imunog sistema i pronalazak tačno određene koncentracije hemikalija koje oslabljuju imunitet primaoca u dovoljnoj mjeri da se omogući primanje transplantata.

Njen pristup se pokazao uspješnim za liječenje ne samo pacijenata sa srpastom anemijom, već i sa drugim metaboličkim bolestima. 5 godina nakon otkrivanja, njen protokol je usvojen kao standard za korištenje transplantata od nesrodnih donora za liječenje nekancerogenih bolesti.

„Iako se broj doniranih matičnih ćelija širi, ipak je vrlo teško pronaći donora koji odgovara određenom pacijentu. Upravo iz tog razloga su matične ćelije pupčanika bolje, i lakše se primaju u tranplantatima. Bolje su šanse pronaći podudaranje kod matičnih ćelija pupčane vrpce nego koštane srži ", izjavila je Dr. Shenoy. “Ukoliko ne pokaže simptome bolesti u prvoj godini, mala Caitlyn je najvjerovatnije u potpunosti izliječena” , izjavila je Dr. Shenoy.