Snežana Malešev, patronažna sestra i direktorica Centra za trudnice “Bebologija”, odgovara na pitanja koja su trudnice i porodilje postavile tokom webinara "Vodič za uspješno dojenje" održanog 28. aprila.


PITANJA I ODGOVORI

P: Pozdrav, mene najviše zanimaju savjeti na temu štrajk dojenja, budući da se sa tim problemom suočavam već skoro 4 mjeseca. Beba je isključivo dojena, medjutim, dojenje je moguće samo prilikom uspavljivanja i u stanju polu sna/sna. Hvala unaprijed na odgovoru.

O: Draga Aida, ovo što opisujete je tipičan primer za bebe koji su temperamente, imate utisak kao da stalno nekud žure. Pokušajte, da budete sami dok dojite, da ništa ne odvlači bebinu pažnju, pomazite se, umirite bebu i onda je stavite na dojku. Nisam sigurna da mogu adekvatno da odgovorim, jer da bi dobili pravi odgovor trebalo bi ispratiti podoj.

 

P: Poštovanje !Molim Vas da mi odgovorite na pitanje?Imala sam jako težak porod, beba je bila uspavana, zatim je uslijedilo žutilo. Uz sve to lagano sisamo. Dešava se ponovo komplikacija, 50-ti dan mi je otkriveno da je ostala posteljica na porodu. Nakon anestezije, beba više ne želi da sisa,pokušavali danima,i u to vrijeme sam izdajala,i tako hranila bebu. On sada ima 5.mjeseci, isključivo pije moje mlijeko. Da li u tome beba dobija sve potrebno? Hvala (Erna)

O: Draga Erna, svaka čast. Imali ste veoma ozbiljne izazove vezane za porođaj i nakon toga. Sve pohvale na istrajnosti i uspešnosti da beba dobije vaše mleko. Majčino mleko zadovoljava sve potrebe bebe u prvih 6 meseci i smatra se jedinom preporučenom hranom za bebu tog uzrasta. Budite spokojni, dali ste i dajete svojoj bebi najbolju hranu i omogućili ste joj odličan start za celokupno zdravlje.

 

P: Šta da radimo mi koje imamo skroz uvučene bradavice? Ima li neka "priprema" tokom trudnoće? (Altijana)

O: Draga Altijana, postoji pomagalo koje se zove nipleta. Stavlja se na bradavice u prvih 6 meseci trudnoće, ili kad počnete da dojite, nekoliko minuta pre podoja. Možete pre podoja kockicom leda, nežno preći preko bradavice koja će se pojaviti, tada nežnom masažom između tri prsta, polako je izvlačite. To će vam pokazati patronažna sestra kad počnete da dojite.

 

P: Koliko je često potrebno dojiti novorođenče u toku noći i da li je potrebno posebno pripremati dojke za svako dojenje (pranje bradavica prije i poslije svakog dojenja)? Hvala (Alma)

O: Beba će se sama buditi. Dajte joj da sisa čim je čujete da se meškolji. Tako se neće razbuđivati I nastaviće da spava. Nema pravila da mora 2,3,5 puta. Biće različitih noći. Što je preko dana bila aktivnija, više puta sisala, noći će biti mirnije. Noćni podoj se ne ukida od strane majke. Beba ga sama reguliše.

Dojke je dovoljno posle podoja oprati mlakom vodom , potapkati pelenom, prosušiti na vazduhu I premazati majčinim mlekom. Nemojte ih prati pre podoja, jer će te skinuti taj prirodni miris kože I mleka koji bebu stimuliše. Jednom dnevno operate dojke neutralnom kupkom, tokom tuširanja.

 

P: Da li je bolje koristiti električne izdajalice, ili ručne kad su iste potrebne, s obzirom da su mi kolegice iz iskustva preporučile isključivo električnu jer je brže i ne stvara iritacije ili rane? (Lejla)

O: Draga Lejla, u prvih petnaestak dana idealno bi bilo da ne koristite pumpicu. Kasnije samo ako je to neophodno. Pumpicu je najvažnije pravilno koristi. Kada je potrebna svaka je dobro dodošla.

 

P: Pozdrav, predavanje Vam je zaista korisno. Imam jednu nedoumicu. Na koji način brojati mokre pelene, s obzirom na superupijajuće pelene. Beba u toku noći bas napuni pelenu, može li se ta pelena brojati kao više mokrih pelena? Hvala na odgovoru. (Adnana)

O: Hvala Adnana, drago mi je ako vam koriste preporuke koje delim sa vama. Mokre pelene su uvek znak da je beba dovoljno posisala mleka. Moja opaska o broju pelena je bila namenjena prvim danima kad beba počinje da sisa, kad su mame zbunjene, ne znaju da li imaju mleka, koliko je beba posisala. Tada su važan orjentir 4-6 mokrih pelena. Kad je beba starija, važno je da su mokre svaki put kad presvlačite. Naravno da je kod vas sve uredu čim je noćna pelena puna i starija beba se ne presvači noću ako se nije ukakila.

 

P: Da li je potrebna posebna njega dojki i bradavica? Na tržištu ima mnogo različitih proizvoda ali da li je dovoljno dojku oprati, posušiti, ili je ovakva njega redu? Srdačan pozdrav (Tea)

S: Draga Tea, sve ste lepo rekli. Dovoljna je toaleta dojke, bradavice. Nema potrebe za dodatnim farmakološkim sredstvima za negu.

 

P: Ukoliko se mora koristiti dohrana ili isključivo AD mlijeko, da li imaju odredjene doze koliko se ml i koliko puta se dnevno treba davati po uzrastu beba? (Lejla)

O: Draga Lejla, postoje jasne smernice koliko se daje. One služe kao orjentir, beba može da popije manje mleka od predviđenog na upustvu i da odlično napreduje, jer je to njena potrebna količina.

 

P: Molim vas kako da beba otvori usta da bi obuhvatila cijelu bradavicu? Mnogi su mi rekli da beba malo otvori usta i uzme samo vrh bradavice i zbog toga bude bolno. (Nađa)

O: Draga Nađa, tačno je da ako beba ne obuhvati areolu (krug oko bradavice) sisa bradavicu. To je bolno, ošteti se bradavica, naprave se ragade (ranice), beba ne može da istisne dovoljno mleka. Zato je potrebno postaviti bebu u paralelan položaj sa vašim telom, lice je ispred dojke, glava ima oslonac u pregibu vašeg lakta. Pustite bebu da se umiri, nemojte joj gurati dojku u usta. Beba će dodirnuti usnicom vrh bradavice I tad će širom otvoriti usta. To je trenutak kad se beba pripaja za dojku I obuhvata najveći deo areole. Sisanje ne boli I ne čuje se. Ako osećate bol ili čujete kako beba mljacka, pokušajte ponovo sve dok ne uspete da dobro uhvati dojku.

 

P: Do uspostave dojenja bebe plaču i gladne su, često neki savjetuju dohranu u tom periodu jer se beba "izgladnjava" dok drugi govore da se to ne radi jer će beba brže prihvatiti dojku ako je gladna... Ja čekam blizankinje i zaista želim da dojim a bojim se da neću u početku imati dovoljno mlijeka, šta da radim? (Azra)

O: Draga Azra, da bi dojili neophodno je da dojite. Ova igra reči je suština. Da bi se razvila laktacija neophodno je da beba stimuliše mlečne žlezde. Vi ćete svoje devojčice uvek prvo stavljati na dojke pa ako je potrebno dodati dohrane. Mleko se stvara dok beba sisa. Vi će te imati bolju stimulaciju od majki koje imaju jednu bebu, tako da je realno da dojite. Ako ne budete imali baš dovoljno za svaki obrok, dodaće te. Tu je važno da razumete kad je bebi dosta I da tad stanete, da ne insistirate da popije sve što ste spremili. Kad prestane da uzima mleko koje joj nudite, ne insistirate dalje. Važno je da što duže dojite svoje devojčice sa onoliko mleka koliko imate. Samo se uvek setite da se laktacija uspostavlja u prva dva meseca.

 

P: Da li ima odredjena hrana koju je potrebno jesti koja će da podstiče veću proizvodnju mlijeka u dojkama? Hvala lp (Amra)

O: Draga Amra, ishrana tokom dojenja treba da bude redovna. Ne preskačite obroke. Potrebno je da imate 5-6 manjih obroka u toku dana. Jedite šta vam prija. Izbegavate samo hranu koja vama smeta. Budite u svemu umereni. Izbegavajte ljuto, jake začine, akohol, zaslađene gazirane sokove. Potrebno je uzimati dovoljnu količinu tečnosti, vode pre svega. Pijte manje količine kad niste žedni, što će obezbediti da ste dovoljno hidrirani. Dojilje imaju veću potrebu za tečnošću u odnosu na period pre trudnoće I dojenja.

 

P: Na koji način se podgrijava izdojeno mlijeko koje su čuva u frižideru 1 dan a da se ne izgube njegove hranljive vrijednosti. Hvala vam na svim savjetima. Divno predavanje (Jelica)

O: Hvala Jelice! Mleko se zagreva stavljanjem posude u kojoj je mleko u mlaku vodu ili pod mlaz mlake vode. Tako će te sačuvati sve imunološke vrednosti mleka, hranljive su uvek tu. Ne treba ga kuvati i prokuvavati i ne zagreva se u mikrotalasnoj pećnici.

 

P: Poštovana, trudna sam po 2.put. Sa prvim djetetom sam imala sljedeći problem - dojila je bez problema do 2.mjeseca. Poslije smo naišli na sljedeći problem: beba je gladna, želi da jede ali nakon što je stavim na dojku halapljivo nekoliko gutljaja proguta i onda pljune dojku i ne želi više uz sav moj trud da je uzme...zacrveni se od plača i to traje satima. Do 4.mjeseca sam se borila i nažalost posrnula sam za dohranom (nije probala flašicu niti 1x da bi to bio problem). Šta u tom slučaju? Hvala (Selma)

O: Draga Selma, pre svega svaka vam čast što ste nastavili da dojite iako ste imali puno prepreka. Kad beba prekida podoj uz plač I to radi tokom svakog podoja, treba konsultovati da beba nema neki zdravstveni problem: upala uha, urinarna infekcija…, ako je to eliminisano, razmisliti da li ritam podoja odgovara ili beba želi promenu, uhvatiti prve simptome kad beba poručuje da je gladna, ne čekati da previše ogladni. Mama I beba treba da budu sami tokom podoja da ništa ne odvlači pažnju ni mami ni bebi dok traje podoj. Uvek je u tim situacijama ako sami ne možete da razmete št se dešava dobro konsultovati stručnu osobu da vam pomogne. Neke bebe jednostavno u nekom trenutku više neće da sisaju I ostane večna tajna što je to. Nemojte sebe kriviti, vi ste dali sve od sebe.

 

Snežana Malešev, patronažna sestra i direktorica Centra za trudnice “Bebologija”