Prva transplatacija matičnih ćelija na Pedijatrijskoj klinici KCUS

Prva transplatacija matičnih ćelija na Pedijatrijskoj klinici KCUS

Na Pedijatrijskoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo (UKCS), danas je prvi put urađena autologna transplantacija matičnih ćelija. Transplantacija je urađena kod male pacijentice koja je stara samo 16 mjeseci iz Bihaća, sa dijagnozom neuroblastoma.

Prema riječima prof. dr. Senke Mesihović - Dinarević, direktorice Pedijatrijske klinike ovo je historijski dan za Odjel hematoonkologije UKCS-a.

Klinički centar Univerziteta Sarajevo

Ova transplantacija je urađena u saradnji sa kolegom iz Ljubljane prof. dr. Janezom Jazbecom. Ona je rezultat napora i rada multidisciplinarnog tima u kojem su učestvovali transfuziolozi, hematolozi i pedijatri UKCS-a

Prof. dr. Mesihović - Dinarević

Inače saradnja sa Kliničkog centra Ljubljana i Pedijatrijske klinikom traje od 2003. godine.

Ova transplantacija mnogo znači za naše pacijente, jer se djeca ne trebaju izmještati. U našoj sterilnoj jedinici koja ispunjava sve moderne standarde u svijetu obavila se transplantacija perifernih matičnih stanica kod djece, što je do nedavno bilo nezamislivo. Ovakav postupak se obavlja u samo tri centra u regionu

Prof.dr. Mesihović -  Dinarević

Ušteda izvođenjem ovih transplantacija je velika, jer na tri do četiri transplantacije uštedit će se preko milion KM. Jedinica je opremljena savremeno, a liječnički tim čine prof. dr. Edo Hasanbegović, doc. dr. Meliha Sakić, prim. mr. dr. Adela Tunić, prim. mr. dr. Senada Mehadžić, dr. Ismail Lutolli, dr. Nermina Čengić i glavna sestra odjela za autolognu transplantaciju Senka Fatić. Ovaj tim je educiran u Kliničkom centru Ljubljana i to znanje i iskustva su danas primjenjena.

Šef Hematonkološkog odjela na Pedijatrijskoj klinici prof. dr. Edo Hasanbegović istakao je da je pacijentica iz Bihaća nakon uspostavljene dijagnoze krenula na kemoterapiju i urađena joj je operacija.

Urađena joj je operacija.

Djevojčici je dijagnosticiran neuroblastom stadij IV. Postojala je indikacija za autolognu transplantaciju, koja se ranije radila u inostranstvu i koštala je oko 200.000 eura. Uz pomoć transfuzije prikupljene su matične ćelije iz krvi. Te ćelije su zamrznute na -180 stepeni. On pojašnjava da je suština autologne transplantacije davanje visoke doze lijekova koje koštana srž ne može da izdrži. Nakon toga se daju natrag matične ćelije C34, da bi došlo do oporavka koštane srži, istovremeno rezultat je da primarne ćelije tumora budu bukvalno ubijene.

Inače, Transplantacija matičnih ćelija danas čini važnu realnost u lečenju hematoloških bolesti i u regenerativnoj medicine. Od 1988 godine (prva transplantacija matičnih ćelija dobijenih iz pupčane vrpce) do danas, u svijetu je urađeno preko 30. 000 transplatacija sa matičnim čelijama iz pupčane krvi. Međutim, prvi iskorak sa uzorcima koji se pohranjuju u porodičnim bankama, učinila je VITA 34.

Sa uzorkom iz Vita 34 je prvi put u svijetu uspješno izliječena leukemija.

Transplatacija je urađena 2005. godine za četvorogodišnju djevojčicu kojoj tretman hemoterapijom nije uspio, te joj je prognozirano samo tri mjeseca života.

Transplatacija je bila moguća jer su njeni roditelji sačuvali krv pupčane vrpce u Vita 34 prilikom rođenja. Nakon nadgledanja pet kritičnih godina života od tada, dokazano je da ne postoje nikavki znakovi ćelija leukemije u krvi.

Sedamdeset i pet mjeseci je prošlo i napokon možemo potvrditi da je djevojčica izliječena

Eberhard Lampeter

osnivač i direktor Vita 34

Sign In