Kolumbija je najstariji njujorški univerzitet, obuhvata 20 fakulteta, upravlja Pulicerovom nagradom i među bivšim studentima ima sto i jednog dobitnika Nobelove nagrade.. Ali malo ko zna kako je to raditi na Kolumbiji danas.Ovo je baš priča o tome jer je njen akter Gordana Vunjak Novaković, profesorka i direktorka Laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva Univerziteta Kolumbija. Ona je i prva žena na ovom čuvenom Ivy League univerzitetu, te je prva postala članica Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Laboratorija čuvenog univerziteta nalazi se na Vandebilt klinici. Svaki dan, Gordana zajedno sa kolegama i studentima tu potpisuje velika naučna otkrića. U specijalnim posudama bioreaktorima gaje humana tkiva i organe. Svi zajedno pokušavaju da dođu do lijekova protiv teških oboljenja.

Polazimo od matičnih ćelija, koje danas mogu da se izoluju iz malog uzorka krvi pacijenta. Tim ćelijama obezbjeđujemo specifične uslove, slične uslovima tokom normalnog razvoja, da bismo ih podstakli da formiraju tkivo. Cilj je da se oštećeno tkivo zamijeni tkivom dobijenim od matičnih ćelija pacijenta, objašnjava Gordana, koja je prije nekoliko godina u Americi proglašena za jednog od pet lidera u nauci. 

Oni prave kosti, hrskavicu i krvne sudove, ali napreduju i sa komplikovanim organima, kao što su pluća i srčani mišić. Tokom posljednje tri godine osnovala je tri startap kompanije - epiBone (regeneracija kostiju), Tara (ispitivanje lijekova u kulturama srčanog mišića) i MatriTek (biomaterijali proizvedeni iz prirodnih tkiva).

Laboratoriju sam napravila u kompleksu medicinskih fakulteta, bolnica i instituta jer je priroda posla koji radimo takva da nam je neophodno da smo u blizini ljekara i pacijenata. Imamo oko 35 istraživača: bioinženjera, elektroinženjera, biologa, ljekara, hirurga i stručnjaka za materijale. Sve što radimo moguće je samo u saradnji tih različitih i komplementarnih disciplina. Studenti na Kolumbiji su sjajni, dolaze iz cijelog svijeta i svako od njih donosi nešto svježe i novo, svoju kulturu i neizbježni naglasak, kojeg se nikada ne oslobađamo.

Gordana je ponosna i na činjenicu da je na Univerzitetu Kolumbija nekada predavao i Pupin, čija se laboratorija i dalje čuva i po kome se zove i jedna od zgrada u kompleksu.

Ova naučnica dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, iza sebe ima više od 100 istraživačkih projekata i 75 patenata.

Izbor u inženjersko odjeljenje Američke akademije nauka doživjela sam kao ogromnu čast i kao priznanje profesiji kojom se bavim. Izabrana sam za doprinose inženjerstvu tkiva i njihovoj primjeni u regenerativnoj medicini, u odjeljenjima za bioinžinjerstvo i hemijsko inžinjerstvo. Kasnije su došli i izbori u Američku akademiju za medicinu, Američku akademiju pronalazača, Evropsku akademiju i Srpsku akademiju nauka i umjetnosti. Ta priznanja dolaze sama po sebi. Volim to što radim, a imala sam sreće da se nađem u okolini koja podržava duh saradnje, nauku, preduzetništvo i mladi talenat koji nam donose nove generacije studenata.