Naučnici su uspješno iskoristili "reprogramirane" matične ćelije za vraćanje funkcionalnih moždanih ćelija kod majmuna, što daje nadu da bi se ta tehnika mogla u budućnosti koristiti kako bi se pomoglo pacijentima oboljelim od Parkinsonove bolesti.

Budući da Parkinsonovu bolest uzrokuje odumiranje ključnih moždanih ćelija koje proizvode dopamin, naučnici se već dugo nadaju da će pomoću matičnih ćelija uspjeti da povrate normalnu proizvodnju tog neurotransmitera.

Sada su prvi put japanski naučnici pokazali da se indukovane pluripotentne matične (iPS) ćelije mogu koristiti sigurno i efikasno za liječenje primata sa simptomima Parkinsonove bolesti.

"Ovo je vrlo obećavajuće istraživanje koje pokazuje da se sigurna i visoko efikasna terapija ćelijama za Parkinsonovu bolest može proizvesti u laboratoriji", rekao je Tilo Kunat iz MRC Centra za regenerativnu medicinu Univerziteta u Edinburgu, koji nije bio uključen u istraživanje.

Takozvane iPS ćelije su reprogramirane većinom iz ljudskih ćelija kože u ćelije koje imaju potencijal poput embrionalnih da mogu da postanu bilo koja ćelija u tijelu, u ovom slučaju ćelijama u mozgu koje proizvode dopamin.

Naučnici sa Univerziteta u Kjotu, svjetskog lidera u iPS tehnologiji, izjavili su da njihov eksperiment daje naznake da bi ovakav pristup mogao biti korišten za kliničko liječenje ljudi oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Osim povećanja proizvodnje dopamina, testovi su pokazali poboljšanje kretanja kod majmuna, a najmanje dve godine nisu im se pojavili tumori na mozgu, koji mogu nastati kao nuspojava ubrizgavanja matičnih ćelija.

Naučnici se nadaju da će kliničko ispitivanje na ljudima početi do kraja 2018.

Izvor: https://qz.com/