Implatanti matičnih ćelija koje stvaraju svježe neurone u mozgu, učestvuju u procesu usporavanja starenja u testiranim miševima, održavajući ih psihički i fizički stabilnim, te produžavajući njihov životni vijek za oko 15%!

Proces starenja, je kontrolisan od strane matičnih ćelija, koje se nalaze u hipotalamusnoj regiji mozga u mladosti, ali stalno umiru i potpuno nestanu u srednjim godinama.

Istraživači na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku, nastoje pokrenuti klinička istraživanja, ali prvo moraju proizvesti zalihe ljudskih neuronskih matičnih ćelija, koje bi se "ugrađivale" u volontere.

"Naravno da su ljudi mnogo složeniji, te ukoliko je mehanizam temeljan, možete očekivati učinke tek kada se izvrši intervencija na njega" - rekao je Dongsheng Cai, koji vodi ovo istraživanje.

Prethodni eksperimenti su nagovijestili da je hipotalamus, dio ljudskog mozda igrao ulogu u procesu starenja, ali i dalje je ostalo neobjašnjeno.

U prvoj seriji eksperimenata na miševima, Cai je pokazao da neuronske matične ćelije, nestanu iz hipotalamusa tokom određenog vremena.

Poznato je da matične ćelije formiraju nove ćelije mozga u mladosti, ali kod odraslih taj proces je usporen. Iako je male veličine, hipotalamus predstavlja ključnu vezu hormonskog i nervnog sistema u tijelu.

Da bi se utvrdilo da li smanjenje broja matičnih ćelija uzrokuje starenje, istraživači su ubrizgali toksin u miša, nakon čega je uništeno 70% njegovih neuronskih matičnih ćelija. U narednim mjesecima, miš je stario mnogo brže nego uobičajeno, što se primjetilo na njegovom psihičkom i fizičkom ponašanju.

Miš je stario mnogo brže nakon što su mu matične ćelije uklonjene u vremenu mladog starenja - rekao je Cai za The Guardian.

Gledajući kako uništavanje matičnih ćelija u mladoj dobi ubrzava starenje, naučnici su odlučili da ubrizgaju svježe matične ćelije u starije miševe. Ovaj put, miševi su živjeli mnogo duže, što je povećalo njihov životni vijek za oko 15%! Ako bi slično bilo postignuto kod ljudi, osoba od 80 godina bi mogla živjeti do 92 godine!

Otkrili su da molekula microRNA ili miRNA koje nemaju neuronskih matičnih ćelija, odgovorne za većinu velikih učinaka starenja. Kada su proizvedene u hipotalamusu, molekule prelaze u čistu tekućinu u mozgu i kičmenoj moždini i utiču na djelovanje gena.

"Mehanizam je djelimičan zbog toga što ove stanice izlučuju određene miRNA molekule koje pomažu u održavanju mladosti, a gubitak istih uzrokuje starenje." - rekao je Cai.

Sljedeći korak koji naučnici planiraju jeste stvaranje ljudskih nervnih matičnih ćelija u laboratoriju za testiranje, koje će poslužiti za naredna istraživanja.

"Mozak kontrolira koliko dugo živimo, i ja vidim dan kada ćemo matičnim ćelijama poboljšati naše zdravlje i produžiti naš život." - rekao je David Sinclair, Harvard Medical School.