Naučnici Monash Biomedicinskog istraživačkog instituta su izvršili istraživanje na pluripotentnim matičnim ćelijama - izvedene iz mezenhimalnih matičnih ćelija (MSCs) u modelu eksperimentalne astme.

Inducirane pluripotentne matične ćelije su vrsta pluripotentnih matičnih ćelija koje mogu biti direktno proizvodene od strane odraslih ćelija; one imaju mogućnost diferenciranja u različite vrste tkiva i upravo iz tog razloga mezenhimalne matične ćelije (MSCs) imaju sposobnost da regenerišu oštećene dijelove plućnog tkiva.

Vodeći naučni partneri, profesor Chrishan Samuel i Dr. Simon Royce testirali su efikasost mezenhimalnih matičnih ćelija prema tri komponente astme u predkliničkom modelu kronične bolesti disajnih puteva: kronična upala (inflamacija):

  • Remodeliranje disajnih puteva (strukturne promjene koje se dešavaju u plućima kao resultat produžene inflamacije).
  • Hiperreaktivnost disajnih puteva  (klinički simptom astme).

Istraživanje, objavljeno u FASEB naučno-istraživačkom listu, otkriva da MSCs mogu efikasno smanjiti upale, pogrešne ili preokrenute znakove remodeliranja disajnih puteva i potpuno normaliziraje fibroze disajnih puteva.

Zaključeno je da oni mogu pružiti stabilnu terapiju ili pomoćnu za grupu oboljelu od astme koja ne daje nikakve pozitivne reakcije na trenutnu terapiju.       

„Ono što je najvažnije jeste činjenica da smo dokazali da se fibroza (otvrdnjavanje i pojačavanje ožiljaka na plućima ) može tretirati veoma uspješno.“ izjavio je profesor Samuel, šef odsjeka na Monash Biomedicinskog istraživačkog instituta.

On također navodi: „Kada smo testirali druge vrste matičnih ćelija,  vidjeli smo da one nisu mogle u potpunosti ukloniti ožiljke i izliječiti plućne nepravilnosti izazvane astmom, već smo ih, u cilju da to postignemo morali kombinirati sa lijekovima protiv ožiljaka. Ove ćelije su se pokazale kao izvanredne jer su uspješno otklonile ožiljke koji utiču na nepravilan rad pluća i otežavaju disanje.“                       

Procjene medicinskih stručnjaka u BiH pokazuju da sedam posto odraslih stanovnika boluje od astme, dok taj procenat za djecu iznosi dvanaest posto.

Buduća istraživanja će biti usredotočena na testiranje mezanhinalnih matičnih ćelija u kombinaciji ili upoređivanjem sa klinički korištenim kortikosteroidima. Tada se predviđaju nove metode i tehnike za liječenje protiv astme.

IZVOR: MONASH University