Matične ćelije u terapiji multiple skleroze

Matične ćelije u terapiji multiple skleroze

Multipla skleroza je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem ili bijela krvna zrnca napadaju mijelinske ovojnice. Imuni sistem kod osoba sa multiplom sklerozom ne razliguje između neželjenih stranih tijela i mijelinske ovojnice. Kod oštećenja mijelniskih ovojnica aksoni teže prenose nervne signale i samim tim otežavaju ili onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Trenutno nije poznat uzrok multiple skleroze. Naučnici pretpostavljaju da je multipla skleroza rezultat loše genetske pozadine i okolnih faktora (npr. stres, ishrana, sportska aktivnost). Postoje dva tipa multiple skleroze:  ponavljajući i progresivni. Ponavljajući tip mulitple skleroze ima jake simptome sa intervalima olakšanja, dok progresivni tip mutliple skleroze ima progresivno jače napade.

Naučnici iz Sheffield Teaching bolnice došli su do zanimljivih rezultata kod terapije multiple skleroze. Tretmanom hematopoietskim matičnim ćelijama uspjeli su da restartuju imuni sistem pacijenata na vrijeme kada nije napadao mijelinske ovojnice.

Multipla skleroza

Imuni sistem se restartuje tako što se koristi kemoterapija koja suzbija imuni sistem i matične ćelije te osobe koje ga regenerišu, ali s tim da novi imuni sistem više ne napada mijelinske ovojnice. Naučnici Sheffield Teaching bolnice smatraju da će ovaj tip terapije čak moći kompletno zaustaviti multiplu sklerozu i izliječiti neke od nastalih oštećenja nervnih ćelija. Teža oštećenja na nervnim ćelijama se ne mogu izleijčiti ovom terapijom, ali pacijenti koji su bili pod ovim tretmanom su pokazali napredak u povratku vještina koje su izgubili kao što su govor i razni motorički pokreti.

Dalja razvijanja u ovoj terapiji bi mogla izliječiti teža oštećenja ili čak kompletno zaustaviti multiplu sklerozu .

 

Izvor: http://www.eurostemcell.org/story/rebooting-immune-system-blood-stem-cells-multiple-sclerosis-therapy

Sign In