Moguće terapije matičnim ćelijama su često ograničene usljed niskog stepena preživljavanja transplatiranih matičnih ćelija, te nedostatku precizne kontrole njihove diferencijacije u tipove ćelija koje su potrebne u konkretnoj transpalataciji, kako bi se popravilo ili zamjenilo povrijeđeno tkivo.

Tim vođen od strane Davida Mooneya, člana fakultetskog jezgra pri Harvardovom Wyss Institutu, je razvio strategiju koja je eksperimentalno unaprijedila obnovu kostiju poticanjem stope preživljavanja transplantiranih matičnih stanica, te uticanjem na njihovu ćelijsku diferencijaciju. Ova metoda ugrađuje matične ćelije u porozne, transplatabilne hidrogelove.

Pored Mooneya, u projektu je bio uključen i Georg Dud, Wyssov pridruženi član fakulteta, te direktor Julius Wolf instituta za biomehaniku i muskuloskeletalnu regeneraciju u Charité – Universitätsmedizin u Berlinu, te osnivački direktor Wyss Instituta Donald Ingber. Tim je objavio svoje otkriće u izdanju Nature Materials –a. Mooney je inače i profesor boinžinjeringa na Harvardovoj John A. Paulson školi inžinjeringa i primjenjenih nauka.Terapije matičnim ćelijama imaju potencijal repariranja tkiva i kostiju, ili čak zamjene organa. Matične ćelije specificirane za tkiva mogu biti generirane u laboratoriji. Međutim, bezobzirno koliko dobro bivaju uzgojene u laboratorijama, matične ćelije moraju preživjeti, te adekvatno funkcionisati i nakon transplatacije.

Uspjevanje u ovom post tretmanskom dijelu je bio veliki izazov za sve istraživače. U malim eksperimentima na životinjama, koje su do sada sprovedene, istraživači su dokazali da ova metoda omogućava bolju regeneraciju kosti, kao i samu transplataciju matičnih ćelija.

Od značajnog interesa je i činjenica da sazrele matične ćelije raspoređene hidrogelovima izazivaju obližnje ćelije da doprinesu reparaciji kosti, dodatno pojačavajući njihove regenerativne učinke.

 Ova studija pruža prvu demonstraciju da fizička svojstva biomaterijala ne samo da mogu pomoći dostavljanju matičnih ćelija već i usmjeriti njihovo ponašanje in vivo .

Mooney

Preuzeto sa : http://news.harvard.edu/gazette/story/2015/09/filling-a-void-in-stem-cell-therapy/