Zajednička studija istraživača sa Univerziteta Granada i Univerziteta Leon su dokazali se matične ćelije pupčane krvi mogu koristiti za liječenje bolesti jetre, poput hepatitisa.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Cell Transplantation. Dr. Luis G. Fontana, glavni naučnik i voditelj studije sa timom molekularnih biologa i kolegama je sproveo tretman na miševima metodom direktnog ubrizgavanja matičnih ćelija u hepatičnu venu, i nakon izvjesnog perioda otkrio je da je došlo do obnavljanja oštećenih ćelija jetre kao I pojačane aktivnosti jetrenih enzima, što je upućivalo da je tretman djelovao, i da se bolesni organ oporavlja.

Inače bolesti jetre su izuzetno česte i najbolja terapija dosad je bila transplantacija organa, što iziskuje dosta vremena, dugoročno uzimanje lijekova protiv odbacivanja organa kao i manje šanse da se takav transplantat primi. Terapija matičnim ćelijama bi se mogla pokazati odličnom alternativom u liječenju hepatitisa, raka jetre i drugih poremecaja rada ovog organa.