Terapija matičnim ćelijama je kod oba pacijenta bila uspješna. HIV virus se više ne može pronaći u krvi.

Izliječeni Brown: Poznat kao “berlinski pacijent”

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 34 miliona ljudi u svijetu trenutno živi sa HIV virusom. Ova bolest je otkrivena 1981. godine, a AIDS godišnje usmrti gotovo 1,8 miliona ljudi. Iako postoje različiti načini sprečavanja prenosa ovog virusa, 2012. godine je više od 300.000 beba rođeno zaraženo HIV virusom. Ovaj virus se smatra najopasnijim i najrasprostranjenijim, pa su mnoga istraživanja usmjerena na rješavanje tog problema. Već predugo se borimo sa ovom bolesti, a napredak je donedavno bio veoma mali.

Drugi slučaj: “Bostonski pacijent”

Čudo se desilo 2008. godine, kada je od HIV infekcije izliječen berlinski pacijent Timothy Brown. 47-godišnji Brown je 2007. godine imao dvije tranplantacije matičnih ćelija zbog leukemije i HIV-a s kojim se borio. Nakon terapije i transplantacije, njegov test na HIV je bio negativan.

„HIV je nestao. Izliječen sam. Prošlo je više od pet godina od druge transplantacije, koja je obavljena 2008. Ljekari kažu da sam očišćen od obje bolesti “, rekao je Timothy Brown, koji je pokrenuo i fondaciju za borbu protiv AIDS-a.

Rezultat je fascinirao naučnike i ljekare širom svijeta, pa je naučna zajednica svoja istraživanja usmjerila na generalizaciju onoga što je učinjeno. Matične ćelije koje je Timothy primio imale su posebnu genetsku mutaciju, koja je matične ćelije učinila prirodno otpornim na AIDS. Ključno je bilo shvatiti kako usmjeriti transplantacije sa matičnim ćelijama bez genetske mutacije.

Napokon su istraživanja dovela i do stvarnih rezultata. U drugom slučaju, ljekari iz Bostona (SAD) su matične ćelije primijenili bez mutacije gena CCR5. Terapija je bila uspješna, a pacijent je prestao uzimati antivirusne lijekove, te se virus uopće više ne može pronaći u krvi.

Nova istraživanja

Matične ćelije se svakodnevno pojavljuju kao moguće rješenje za najozbiljnije zdravstvene probleme današnjice kao što je HIV virus. Za AIDS još uvijek ne postoji niti cjepivo, niti lijek, pa su matične ćelije jedina nada za mnoge oboljele.

U svijetu se provodi veliki broj studija sa matičnim ćelijama, koje se bave istraživanjem i tretiranjem oboljenja za koja do sada nije bilo lijeka. Osim AIDS-a, matične ćelije su nada za oboljele od dijabetesa, multipleskleroze, cerebralne paralize i mnogih teških, do sada neizlječivih oboljenja. Nedavno je svijet obišla i vijest o dječaku oboljelom od cerebralne paralize, koji je liječen sa matičnim ćelijama iz svoje pupčane vrpce, koje su sačuvane prilikom poroda. Ovo je bio prvi uspješan tretman cerebralne paralize u Evropi.

Dječak je u Njemačkoj doživio srčani zastoj, a nakon reanimacije i tri doze adrenalina ostao je totalno paralizovan. Dvije sedmice poslije, na Pedijatrijskoj klinici u Bohumu u Njemačkoj, odobrena mu je transplantacija matičnih ćelija, sačuvanih u najvećoj njemačkoj banci Viti 34, kako bi se obuzdala cerebralna paraliza koja je zahvatila njegov organizam. Tri godine nakon transplantacije, medicinski izvještaj potvrđuje uspješnost liječenja. Dječak sada hoda, sastavlja rečenice, a napredak je svakim danom vidljiv.

Slučajevi kao što je izlječenje AIDS-a, cerebralne paralize i drugih teških oboljenja, potiču nova istraživanja i ulaganja u studije. Matične ćelije postaju primarni izvor za terapije i nada za mnoge oboljele.