Dr. Miloš Relić, vrhunski pedijatar, odgovara na pitanja koja su trudnice i porodilje postavile tokom webinara "Bebini prvi koraci - otkrivanje života" održanog 24. aprila.

PITANJA I ODGOVORI

 P: Poštovani  doktore, beba ima 2 mjeseca, s obzirom na situaciju nismo imali pregled zadnji. Medjutim, ja sam primjetila da beba ima pupčanu kilu, pa interesuje me šta predlažete za istu? (Meliha)

O: Poštovana Meliha, pupčana kila kod beba je uglavnom prolazna stvar i treba je samo pratiti.

 

P: Poštovani doktore,da li se beba s zuticom moze dojiti,s obzirom da je praksa u Bosni da se izdaja mlijeko dok beba ima žuticu? (Lejla)

O: Poštovana Lejla, po novim saznanjima nema potrebe ukidati podoje zbog toga što beba ima fiziološku žuticu. Ono što bi bila moja preporuka je da probate da bebi uključite vodu i da je iznosite napolje zato što sunčevi zraci pomažu da žutica prođe brže. Bebu naravno nećete izlagati direktno sunčevim zracima.

 

P: Poštovani doktore, da li preporučujete široko povijanje? (Vedrana)

O: Poštovana Vedrana, moja preporuka je da bebi stavljate široki povoj do prvog ultrazvuka a onda se dogovorite sa Vašim pedijatrom.

 

P: Veliki pozdrav doktore iz Banja Luke. Beba ima 3 mjeseca, unazad mjesec dana ima potpuno tečnu stolicu, zlatno žutu bez sluzi ali potpuno tečnu. Sve je počelo kada sam ja pila antibiotike, ali beba i dalje dobija normalno na težini. Sta preporučujete? (Milanka)

O: Poštovana Milanka, pošto je beba dobro sem što je stolica tečnija nego inače moja preporuka bi bila da uključite probiotik i bebi i vama. Ukoliko bude još nekih promena javite  se svom pedijatru.

 

P: Poštovanje doktore, možete li nam preporučiti koju vrstu sapuna ili kupke za početak koristiti kod bebe, prvo kupanje i da li koristiti odmah mlijeko za tijelo? (Sanja)

O: Poštovana Sanja, bebu ne kupate svaki dan sa kupkom ili sapunom,nekada je samo osvežite vodom. Mi imamo dobra iskustva sa Bioderminim preparatima, kupke su Vam lakše za upotrebu. Kožu mažite samo ukoliko za to bude bilo potrebe.

 

P: Da li se čišćenje usne šupljine rastvorom sode bikarbone može raditi preventivno ili samo u slučaju pojave sora? (Amela)

O: Poštovana Amela, usnu duplju u slučaju pojave sora možete tretirati rastvrom sode bikarbone ali za to nema potreba ako je usna duplja čista.

 

P: Veliki pozdrav, mi smo još u iščekivanju prinove, 38 sedmica trudnoće ali prilikom svake kontrole kontrolišemo veličinu pijelona. Prenatalni test je bio uredan. Na posljednjoj uzv kontroli veličina pijelona je bila desni : 12x5 mm lijevi : 11,6x5 mm. Da li ima nešto na što bi trebali obratiti pažnju i prilikom poroda kada se radi o mokrenju bebe? Radi se o muškoj bebi pošto sam na netu čitala da se uvećani pijeloni nerijetko upravo pojavljuju kod njih. (Alisa)

O: Poštovana Alisa, nemojte se sada opterećivati ovom situacijom. Kada se beba rodi pedijatar će sigurno još u bolnici pregledati bebu i dati preporuke. Verovatno će predložiti kontrolu urina na mesečnom nivou i kontrolni ultrazvuk sa mesec dana. Svakako ćete se dogovarati sa pedijatrom koji bude brinuo o Vašoj bebi.

 

P: Curenje oka bebe? Da li je povezano sa soorom? Čime se može tretirati? (Sumeja)

O: Poštovana Sumeja, curenje oka nije povezano sa soorom,već sa suženim suznim kanalom. Možete ispirati fiziološkim rastvorom i masirati deo oka u samom korenu nosa.

      

P: Beba ima 4 mjeseca i nonstop stavlja rukice u usta, da li je to normalno? Kad je normalno da se uvodi čvrsta hrana? Pošto i dojim i prihranjujem.. (Tatjana)

O: Poštovana Tatjana to što beba stavlja ručice u usta je normalno i to rade skoro sve bebe. O uvođenju nemlečne ishrane se dogovarate sa svojim pedijatrom. Moj stav je da se može krenuti od četvrtog meseca, mada je to individualno i zavisi od bebe do bebe

 

Dr Miloš Relić