Dr. Admir Rama, specijalista ginekologije i akušerstva, odgovara na pitanja koja su trudnice i porodilje postavile tokom webinara "Rana trudnoća" održanog 30. aprila.

PITANJA I ODGOVORI

P: Kako se ponašati nakon serklaže kojja je urađena u 16 tt a sad sam 23tt. Pored toga trudnica sam koja koristi cleksana 0,4 i IVF. Hvala (Ida)

O: Nakon uradjenog serklaža jako je bitno izbjegavati naporne fizičke poslove. Ovo ne podrazumijeva strogo ležanje, ali iziskuje češće kontrole kod nadležnog ginekologa te periodične vaginalne briseve. Jako je bitno da ne postoji problem sa probavom.

 

P: Poštovanje, možete li nam reći Vaše mišljenje o progesteronskoj nadomjesnoj terapiji kod IVF trudnoće, konkretno količina utrogestana, sa osvrtom na II i III trimestar (pomaže li u sprečavanju prijevremenog porođaja)? (Azra)

O: Utrogestan je prirodni progesterone koji se koristi u prvoj fazi trudnoće kod žena koje su trudnoću ostvarile kroz IVF postupak. Postoje razlilčiti protokoli primjene (doza i način upotrebe – oralno/vaginalno). U prvom trimestru je jedan od najbitnijih lijekova kod ovih trudnoća, medjutim u II i III trimestru posteljica preuzima ulogu prozivodnje progesterona tako da nije neophodan u toj količini. Generalno, ja isključujem utrogestan nakon 12.sedmice, a ukoliko postoji rizik od prijevremenog poroda oridinaram depo progesterone (blizanačka trudnoća ili skraćen grlić).

 

P: Pozdrav, 13-ti sam tjedan trudnoće. Prošla sam i pregled nuhalnog nabora prije neki dan, i doktor je rekao da na slijedeći pregled dođem za mjesec dana. Da li je to okej? Da li je to predug period? Ili su pregledi jednom mjesečno uredu. (Džana)

O: Kontrole su učestalije u prvom trimestru (na 2-4 sedmice). Nakon toga, ukoliko doktor procjeni tokom pregleda da je trudnoća uredna, kontrole jednom mjesečno su sasvim dovoljne. U zadnjoj fazi trudnoće kontrole opet postaju učestalije.

 

P: Prva mi je trudnoća, do sada je sve okej, hvala Bogu. Na prvom pregledu doktor mi je odmah propisao progesteron depo injekcije (14 sam ih primila). Zbog čega se ta terapija daje nekim trudnicama, a nekima ne? Doktor mi nije dao nikakvo objašnjenje :)

O: Vjerovatno je doktor procjenio na osnovu UZ pregleda da postoji razlog za depo progesterone terapiju (skraćen grlić, manje krvarenje i sl). U suštini depo progesterone Vam ne može naškoditi ukoliko imate redovne kontrole i pod nadzorom ste ljekara.

 

P: Kada se odlučujete za terapiju duphastonom a kada utrogestanom? Hvala,lp (Vedrana)

O: Sve je to individualna odluka ljekara u odnosu na protokole vodjenja trudnoće, iskustva sa lijekovima, preporukama…u suštini nema terapeutske razlike u pozitivnom efektu. Jedino je važno istaći da protokoli vodjenja trudnoće nakon IVF tretmana preporučuju utrogestan.

 

P: Pozdrav, da li je kod genetske mutacije, heterozigot na MTHFR I PAI 1 4/5 G, potrebno koristiti heparin već u prvom trimestru? S obzirom na to da se na ovu mutaciju gleda kao srednje tešku trombofiliju. Trenutno pijem Aspirin 100, Methylfolate 800mcg i Novalac prenatal. Hvala (Irma)

O: Još uvijek ne postoji naučna potvrda da mutacije ovih gena izazivaju poremećaje tj spontane pobačaje. Statistički podaci nam pokazuju da 60% populacije ima ove mutacije. Heparin se ne preporučuje kao preventivna terapija. Lijekove koje koristite su sasvim dovoljni za ovu fazu trudnoće. 

 

P: Pozdrav, kolike su poželjne TSH u ranoj trudnoći kod trudnice koja ima Hashimoto, na terapiji Letrox 37,5mg. Hvala. (Zana)

O: Tokom planiranja trudnoće, veća vjerovatnoća za uspjeh je ako je TSH <2,5. Tokom trudnoće vrijednost može biti i iznad ove pomenute vrijednosti. Medjutim, ukoliko postoji već postavljena dijagnoza moj je savjet da se javite nadležnom ljekaru radi provjere hormona štitne žlijezde i eventualno korigiranja terapije.

 

P: Pozdrav, Da li je ok da osjecam povremene bolove u donjem dijelu stomaka? Kao predmenstrualni bolovi. Lp (Vanja)

O: Povremeni bolovi podnu stomaka u radnoj fazi trudnoće su normalna pojava.

 

P: Dobar dan, da li je herpes na usni problematican u trudnoci? Hvala i lp (Amra)

O: U najvećem broju slučajeva, pojava herpes je sekundarna infekcija, pa tako i u trudnoći. To znači da ste ranije već bili inficirani, a kako je to virusna infekcija, svaki pad imuniteta dovodi do ispoljavanja kliničke slike. Ukoliko niste nikada u životu imali herpes, a pojavio se po prvi put u trudnoći, onda se javite svom ginekologu i eventualno infektologu.

 

P: Kako možemo u ranoj trudnoći pomoći plodu da se dobro i zdravo razvija po pitanju ishrane, ponašanja, aktivnosti itd.? Da li više šetati ili je bolje što više odmarati u prvim sedmicama? Unaprijed hvala. (Sumeja)

O: Trudnoća je jedno posebno stanje puno promjena kako fizičkih tako i psihičkih, ali nije bolesno stanje. U ranoj fazi trudnoće, preporuka je da život nastavite normalnom rutinom. Hrana ne utječe na razvoj ploda u prvom trimestru. Generalno navodi se šta je zabranjeno: uzimanje lijekova na svoju ruku, izlaganje rentgenskom zračenju, konzumiranja alkohola, narkotika i sl. Izbjegavati prostorije izložene duhanskom dimu, prostorije u kojima boravi veći broj osoba (zbog širenja infekcija), teške fizičke poslove… Sve ostalo je normalno i ne zabranjuje se trudnicama.

 

P: Poštovanje doktore! Da li se preporučuju neki lijekovi trudnicama koje su izgubile apetit i ne jedu ništa drugo osim voća? 6.sam sedmica trudnoće i osjećam se jako slabo i nejako jer ne mogu ništa da jedem osim voća. (Sumeja)

O: Najveći broj trudnica ima ovakve i slične simptome u ranoj fazi trudnoće. Medjutim, ponekad ovi simptomi dovedu trudnicu do stanja potpune nefunkcionalnosti u obavljanju osnovnih dnevnih aktivnosti. U takvim okolnostima preporučuju se infuzione otopine radi osvježavanja i nadoknade tečnosti koje u trudnoći ne može unijeti oralno

 

P: Poštovani, koristim clexan 0.4 zbog mutacija na mthfr i pai genima, 9 sam sedmica, zanima me da li trebam i koliko puta se provjerava d dimer u toku trudnoće i da li još išta treba da se provjerava u vezi zgrušavanja krvi? Hvalaa (Nemana)

O: D-dimere provjeravate jednom u 3 sedmice. Normalne vrijednosti d-dimera se razlikuju u trudnoći i obično su povišene shodno sedmici u kojoj se nalazite. Ukoliko niste imali pobačaja ili nekih kliničkih simptoma trombofilije u prethodnoj trudnoći, zbog ovih mutacija se ne preporučuje clexan.

 

P: Poštovani, da li preporučujete rad u trgovinskim djelatnostima u prva tri mjeseca trudnoće a i kasnije, s obzirom na trenutno stanje pandemije novog virusa. Hvala LP (Nataša)

Trenutno stanje pandemije je velika nepoznanica za sve nas, pa je kontakt sa ljudim najveći rizik od dobivanja infekcije. Ukoliko je rad u trgovini pošteđen fizičkog napora, onda možete nastaviti da radite, sve dok se Vi dobro osjećate.

 

P: Poštovanje doktore, hvala Vam na izdvojenom vremenu, radila sam tourch test, test na rubellu i citomegalovirus mi pokazuje da je nekad ranije bio pozitivan a da je trenutno negativan,je li imam razloga za brigu, radi trenutne situacije pregled mi je tek za 2 sedmice pa me zanima ako mi možete dati vaše mišljenje. Hvala (Dženana)

O: Ukoliko na nalazu pise da je IgG pozitivan, to znači da ste imuni na tog uzročnika infekcije. Ili ste vakcinisani ili ste vec preležali. Tako da nema razloga za brigu.

 

P: Poštovanje, zanima me koliko inzulinska rezistencija može uticati na razvoj bebe? Hvala (Mirela)

O: Insulinska rezistencija je jako bitna kod žena sa Sindromom Policističnih jajnika, kod žena sa prekomjernom tjelesnom težinom, kod žena sa predispozicijom za dijabetes. Ukoliko već imate takvo stanje, bitno je da ne dobijete više od 14kg tokom trudnoće i u 24.sedmici uraditi OGTT.

 

P: Poštovanje, zanima me šta ja najbolje koristiti za opstipaciju u ranoj trudnoći? (Lamija)

O: Od lijekova dulcolax sirup je najoptimalnija terapija. Možete unositi hranu koja nije čvrsta, bogata biljnim vlaknima (suhe šljive) i hranu koja u sebi sadrži probiotike (jogurt)

 

P: Postoji li neko voće i hrana koja se apsolutno ne preporučuje u trudnoći? Znam za sirovo tj. nedovoljno obareno meso, jaja i slično, ali čula sam da ananas i hurme preporučuju jesti samo u 9. mjesecu jer navodno izazivaju kontrakcije? Da li je to naučno dokazano ili samo još jedna rekla-kazala? (Elma)

O: Ananas i Hurma u sebi sadrže jedan enzim koji izaziva razređivanje krvi (slično aspirinu). Medjutim ukoliko ananas i hurme jedete u normalnim količinama onda nećete imati nikakve probleme. Ukoliko jedete u velikim količinama onda izazivaju krvarenje i kontrakcije. Moj je savjet da sve što Vam se jede, jedete u umjerenim količinama.

 

Dr. Admir Rama