Akreditacijski program promovira najveće standarde koji su vezani za pacijente i donore u svim aspektima transfuzijske medicine, transplantacije i terapije matičnim ćelijama. AABB program podržava najveće standarde za medicinske, tehničke i administrativne performance u toku edukacija, naučnih istraživanja i kliničkih primjena tih terapija. Akreditacijski program procjenjuje kvalitetu sistema i operativne uslove koji moraju biti pod strogim standardima kao i američkim regulacijskim i federalnim dokumentima. Također AABB standardi kombinuju različite međunarodno prihvaćene kvalitete koje laboratorije moraju ispuniti da bi dobile AABB certifikat. Nezavisna procjena i druge inspekcijske procjene su važan alat za postizanje što boljih uslova kako za pacijente tako i za donore. Također, Akreditacijski program pored inspekcijskih provjera nudi i edukacijski dio koji omogućava pregled novim terapijskih mogućnosti.

Procjenjujući operativne sisteme unutar laboratorije, AABB program teži da poboljša sigurnost u prikupljanju, procesuiranju i testiranju prikupljenje krvi iz pupčane vrpce. Laboratorije koje posjeduju AABB akreditaciju imaju najveći nivo kvaliteta za procesuiranje i testiranje krvi iz pupčanika i kontinuirano teže ka novim poboljšanjima.

Akreditacijski program od strane AABB garantuje najveći standard za prikupljanje, procesuiranje i skladištenje u posebnim referentim imunohematološkim laboratorijama te za terapijske primjene (terapije sa pupčanom krvi) i posebne SBB škole o novim terapijskim primjenama matičnih ćelija.

FamiCord najveća i vodeća banka matičnih ćelija u Evropi

FamiCord Grupa je mreža banaka pupčane krvi koja nudi skladištenje širom Evrope i posjeduje 8 laboratorija za obradu matičnih ćelija. Uz kupovinu Stemlab-a (Crioestaminal) u Portugalu, koja je upravo završena, FamiCord je postala najveća banka matičnih ćelija u Evropi. Od septembra 2018. godine u FamiCord bankama čuva se više od 355.000 uzoraka pupčane krvi, pupčanika, krvi iz placente i drugih bioloških materijala.

Parent's Guide to Cord Blood Fondacija prati stanje na tržistu matičnih ćelija od 1998 godine. U Novembru 2018 godine objavili su izvještaj o top 10 banaka matičnih ćelija na svijetu. U ovom izvještaju Famicord se nalazi na fenomenalnom 5. mjestu, što FamiCord banku matičnih ćelija čini najvećom bankom u Europi.

U našim istraživanjima stalno unapređujemo upotrebu i kvalitet matičnih ćelija iz pupčane krvi. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva postali smo priznati autoritet u svim oblastima matičnih ćelija iz pupčane krvi i znamo šta je važno budućim roditeljima i njihovim ljekarima. Zbog toga su matične ćelije Vašeg djeteta u najboljim rukama.

Matične ćelije - blago iz pupčanika

Matične ćelije su osnovne/ishodišne ćelije koje imaju sposobnost da se razviju u različita tkiva i organe našeg organizma. Njihov razvoj i diferencijacija počinju začećem. Pripadaju im šarolike ćelijske vrste koje se uspostavljaju postupno tokom čovjekova razvoja. Od tog trenutka ove ćelije učestvuju u formiranju organizma, obnavljaju se tokom života u nekim organima i tako direktno utiču na zdravlje jedinke. Po rođenju, prisutne su u krvi pupčane vrpce, nadalje nalazimo ih u zubićima, koštanom tkivu...

Počevši od četvrtog mjeseca trudnoće centar formiranja ćelija krvi fetusa premješta se u jetru, zatim na slezenu, i onda po posljednji put, premješta se na svoje konačno mjesto - koštanu srž. Cijeli proces se odvija putem krvi djeteta. To je osnovni razlog zašto krv djeteta u trenutku rođenja obiluje matičnim ćelijama.