Šta su matične ćelije?

“Matične ćelije imaju potencijal da se koriste u cilju tretiranja i razumjevanja svjetkih najkomplikovanijih oboljenja! ”

 

Jedinstven poklon prirode: Matične ćelije iz pupčane vrpce

Matične ćelije su osnovne/ishodišne ćelije koje imaju sposobnost da se razviju u  različita tkiva i organe našeg organizma. Njihov razvoj i diferencijacija počinju začećem. Pripadaju im šarolike ćelijske vrste koje se uspostavljaju postupno tokom  čovjekova razvoja. Od tog trenutka ove ćelije učestvuju u formiranju organizma, obnavljaju se tokom života u nekim organima i tako direktno utiču na zdravlje jedinke. Po rođenju, prisutne su u krvi pupčane vrpce, nadalje nalazimo ih u zubićima, koštanom tkivu...

Počevši od četvrtog mjeseca trudnoće centar formiranja ćelija krvi fetusa premješta se u jetru, zatim na slezenu, i onda po posljednji put, premješta se na svoje konačno mjesto - koštanu srž. Cijeli proces se odvija putem krvi djeteta. To je osnovni razlog zašto krv djeteta u trenutku rođenja obiluje matičnim ćelijama.

 

Jedinstvene u medicini

Matične stanice su samoobnovljive, imaju sposobnost diferencijacije tj.  pod posebnim fiziološkim uslovima dobivaju specijalne funkcije (stanice srčanog mišića, stanice hrskavice, stanice pankreasa...).

U stvaranju i djelovanju našeg tijela učestvuje više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizovane su za funkcionisanje određenog dijela organizma. Upravo po ovome se razlikuju matične ćelije od ostalih ćelija tijela. One su nespecijalizovane i imaju mogućnost transformisati se u bilo koji drugi tip ćelija u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda isl. One su izvor svih ćelija tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini.

Razujevanje matičnih ćelija

                     Slika 1. Šta su matične ćelije i njihov tok razvijanja

 

Tijelo novorođenčeta obiluje ovim vrijednim, potentnim, vitalnim matičnim ćelijama. Tokom devet mjeseci one su planirale i gradile tijelo novog ljudskog bića. I kasnije tokom života one pomažu da se održi mehanizam regeneracije organizma. U trenutku rođenja mnogo ovih dragocjenih ćelija se nalazi u krvi pupčane vrpce, koju ljekar nakon presjecanja drži u svojim rukama.