Akcija povodom Dana prijevremeno rođenih beba

17.11. Svjetski dan prijevremeno rođenih beba obilježava se od 2011. godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine prijevremeno rodi 15 miliona beba, a milion njih ne dočeka svoj peti rođendan. Od 180 zemalja svijeta koje su uključene u istraživanja, BiH se nalazi na 130 mjestu po učestalosti rađanja prijevremeno rođene djece.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. sedmice je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Preživljavanje i dalji ishod liječenja tokom novorođenačkog i postnovorođenačkog perioda ove grupe novorođenčadi uvelike zavisi o dostupnosti posebno educiranih stručnjaka, potrebnim prostornim uvjetima i opremi. Primjena ovakve organizacije je u većini razvijenih zemalja dovela do značajnog smanjenja perinatalnog mortaliteta, što je dokazano brojnim svjetskim istraživanjima.

Povodom Dana prijevremeno rođenih beba, do kraja Novembra uz svaki potpisan ugovor za matične ćelije POKLANJAMO 20 dodatnih godina čuvanja matičnih ćelija.

 

Cilj obilježavanja ovog datuma jeste podići svijest o tome šta znači biti prijevremeno rođena beba, koje to rizike i probleme nosi, kao i sa čime se sve susreću roditelji prijevremeno rođene djece.

Do sada jedini tretman koji dovodi do značajnih poboljšanja kod djece sa hipoksičnom ishemičnom encefalopatijom (oštećenje mozga pri porođaju zbog manjka kiseonika) su matične ćelije. O tome možete više pročitati na linku.