Medicinska revolucija

Svake godine se rodi preko 130 miliona djece i najveći broj roditelja te djece nije u mogućnost sačuvati matične ćelije za svoju porodicu. Aktuelna istraživanja potvđuju da će se u budućnosti od 217 osoba jedna liječiti transplantacijom matičnih ćelija. Prema nekim studijama, u narednih 18 godina jedno od 16 djece mogli bi oboliti od bolesti koja se već danas mogu liječiti matičnim ćelijama.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da se godišnje dijagnosticira oko 170.000 djece oboljele od raka starosne dobi do 15 godina. Nedavno je objavljena informacija da ova bolest godišnje uzrokuje smrt više od 90.000 djece. Većina tih karcinoma se liječi matičnim ćelijama, a jedan od tri najčešća karcinoma je akutna ili hronična leukemija koja se već više od deceniju uspješno tretira matičnim ćelijama iz pupčane vrpce.

Vita 34 je najveća njemačka i vodeća evropska banka matičnih ćelija. O načinu čuvanja matičnih ćelija i njihovom potencijalu u regenerativnoj medicini, razgovarali smo sa Ajlom Smajić, magistricom mikrobiologije i menadžerom za medicinske poslove kompanije Bio Save BiH koja je ovlašteni partner njemačke banke matičnih ćelija, Vite 34.

Ogromni potencijalPohranjivanje matičnih ćelija novorođenčeta postalo je pravi hit u svijetu.

Gospođice Smajić, da li su tretmani matičnim ćelijama budućnost medicine?

Istina je da se nakon otkrića matičnih ćelija u pupčanoj krvi i njihovog potencijala sve više roditelja odlučuje za čuvanje pupčane krvi svog novorođenčeta. Ćelijska terapija, koju primjenjuje regenerativna medicina, podrazumijeva korištenje ljudskih matičnih ćelija u cilju regeneracije, poboljšanja i održanja normalne funkcije tkiva i organa čovjeka. Prije dvadeset godina matičnim ćelijama se liječilo svega nekoliko oboljenja, a sada smo u prilici da liječimo preko 80 teških bolesti. Možemo samo zamisliti kojom će brzinom napredovati regenerativna medicina i koja će se oboljenja liječiti za 20 i više godina. Studije širom svijeta istražuju upotrebu različitih tipova matičnih ćelija, a svako otkriće čini pupčanu krv novorođenčeta još vrijednijim.

Otkako se utvrdila učinkovitost i primjena matičnih ćelija iz pupčane vrpce, skoro da ne postoji poznata ličnost koja nije sačuvala matične ćelije svoga djeteta u jednoj od porodičnih banaka. Na ovaj korak su se odlučili i mladi roditelji princ Williame i princeza Kate, koji su pohranili matične ćelije svoga sina. Viti 34 je jedina banka matičnih ćelija u kojoj kraljevske porodice čuvaju pupčanu krv svojih prestolonasljednika. Španska kraljevska porodica je 2010 godine je krv iz pupčanika svoje kćerke sačuvala u Viti 34.


"Za Vitu 34 se odlučila i belgijska kraljevska porodica.

"Razgovarali smo s mnogim profesorima i sa našim prijateljem James Watsonom, nobelovcem koji je otkrio strukutru DNK, te se smo shvatili da je to ispravna odluka. Zajedno smo odlučili sačuvati krv iz pupkovine u Viti 34", izjavila je princeza Isabella Orsini, kumče bivšeg talijanskog premijera Silvia Berlusconia.

Mnoge svjetski poznate ličnosti su se odlučile na ovaj korak pa tako i čuveni Flavio Briatore – 'kralj' Formule 1 i njegova supruga poznata italijanska modna ikona Elisabetta Gregoraci, Zatim svjetski prvak u motociklizmu Max Biaggi, najpoznatija ruska balerina Natalia Titova, supruga Massimiliana Rosolina, olimpijskog prvaka u plivanju i mnoge druge svjetski poznate ličnosti među kojima su vrhunski sportisti, pjevači i glumci, te mnoge ličnosti iz svijeta showbiznisa.Vita 34 čuva cjelokupnu pupčanu krv ?! Objasnite nam zbog čega Vita radi po ovoj metodi i koja je razliku između banaka koje redukuju krv i onih koje čuvaju krv u cijelosti?

Matične ćelije iz pupčane krvi su jedinstvena mješavina različitih tipova matičnih ćelija: i to matičnih ćelija nalik na embrionalne (VSEL), hematopoetskih (CD34+), endotelijalnih (CD133+), epitelijalnih, mezenhimalnih i tzv. neograničenih matičnih ćelija (USSC). Banke koje redukuju pupčanu krv, pohranjuju samo jedan tip matičnih ćelija – hematopoetske. Ove matične ćelije se mogu koristiti za liječenje samo krvnih oboljenja.

Međutim, svakodnevnim napretkom medicine i ćelijske terapije, otvaraju se mogućnosti za liječenje i nekrvnih oboljenja. Upravo zbog ovakvih oboljenja Vita 34 čuva cjelokupnu krv pupkovine a time sve tipove matičnih ćelija koje se nalaze u njoj. Metodom redukcije krvi krvi iz pupčanika i izdvajanjem samo jednog tipa matičnih ćelija, vrijednost i kvalitet uzorka opada jer više od polovine bolesti nisu krvna oboljenja i ne mogu se liječiti hematopoetskim matičnim ćelijama

Većina njemačkih banaka, pa tako i Vita 34, koristi metodu čuvanja cjelokupne krvi. Radi se o dokazano uspješnoj metodi čiji su troškovi mnogo veći u odnosu na redukciju i izdvajanje matičnih ćelija. Poznato je da je „zlatni standard“ u liječenju raka upravo transfuzija cijele pupčane krvi. Otkrićem da pupčana krv sadrži 12 tipova različitih matičnih ćelija, dijapazon oboljenja koja će se moći liječiti u budućnosti se znatno proširio.

Vita 34 se prvenstveno bazira na održanju visokih standarda, koje nalaže njemački zakon i direktiva EU, te načinima unaprijeđenja kvaliteta svoje usluge. Potvrda najvišeg nivoa kvaliteta i ispravnosti metode skladištenja je i činjenica da ima najveći broj terapijskih primjena sačuvanih uzoraka I to nas ;ini ubjedljivim liderom na evropskom tržištu.

Uzorak cjelokupne krvi iz pupčanika

Uzorak cjelokupne krvi iz pupčanikaZbog čega su neke banke pribjegle redukciji pupčane krv i time omogućile čuvanje samo jednog tipa matičnih ćelija?

Pohranjivanje cjelokupne pupčane krvi zahtijeva tri puta veći prostor i kako bi smanjile troškove skladištenja većina banaka odlučila na redukciju volumena. Tako su nastala dva tipa porodičnih banaka: banke koje redukuju krv i izdvajaju samo hematopoetske matične ćelije i banke čuvaju krv iz pupkovine u cijelosti. Tvrdnje pojedinih predstavnika banaka matičnih ćelija da je čuvanje cjelokupne krvi zastarjela metoda odnosno da Vita 34 koristi staru tehnologiju su krajnje neosnovane.

Saznanjem da pupčana krv sadrži 12 do sada otkrivenih tipova matičnih ćelija, prednost banaka koju čuvaju cjelokupnu krv znatno je porasla, kao i vrijednost takvih uzoraka.Naučne studije, također, su dokazale mnogo veći procenat adaptacije odnosno prihvatanja transplantata cjelokupne pupčane krvi, nego transplantata reducirane krvi.

Svjesna činjenice da za kvalitetnu obradu matičnih ćelija nema „jeftine genetike“, Vita 34 se od početka rada odlučila za pohranjivanje cjelokupne krvi, jer su joj kvalitet usluge i briga o klijentima na prvom mjestu.

"Sepax II uređaj za reduciranje krvi iz pupkovine.

Većina banaka koje redukuju krv iz pupčanika koriste Sepax uređaj. Radi se o opremi koja izdvaja hematopoetske matične ćelije a pri tome odbacuje sve ostale tipove matičnih ćelija koje se nalaze u krvi pupkovine. Sepax uređaj nije nikakva visoka tehnologija kao što to tvrde predstavnici pojedinih banaka u BiH. Njegova cijena iznosi 17.000 eura i uglavnom ga koriste banke matičnih ćelija iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, Belgije, Holandije, Slovenije. Ono što predstavnici ovih banaka vješto prikrivaju jeste da se ova tehnologija još uvijek usavršava i da svake dvije godine izlazi novi i moderniji Sepax uređaj. Ovo dalje znači da roditelji koji su prije tri godine sačuvali matične ćelije u nekoj od ovih banaka a da su pri tome korišten Sepax I, to su uradili po već zastarjeloj tehnologiji. Isto će važiti i za roditelje koji to uradi u ovoj godini po Sepax II sistemu jer će se iz godine u godinu ta tehnologija razvijati. Za 20 godina možemo očekivati da će izaći Sepax 6000 ili potpuno druga vrsta tehnologije i opreme. Upravo zbog budućih tehnologija Vita 34 čuva cjelokupnu krv i sve ono što krv pupkovine sadrži.


Dijamantne ćelijeKad se čuva cjeloupna krv, čuvaju se i novootkrivene VSEL ćelije. Naučnici intenzivno rade na njihovom izučavanju i tvrde da će one biti prava revolucija u medicini. Zašto ih zovu 'dijamantne' ćelije?

Nedavno otkriće VSELs (very small embryonic-like stem cells) matičnih ćelija u pupčanoj krvi je izazvalo oduševljenje u naučnim krugovima i pomjerilo granice ne samo regenerativne, već medicine općenito. Dr. Mariusz Ratajczak, međunarodno poznati naučnik na području matičnih ćelija, otkrio je ove ćelije i nazvao ih 'dijamantnim' upravo radi potencijala koje posjeduju. Ove matične ćelije imaju sposobnost da se pretvore u svaki tip ćelije u organizmu, što znači da se mogu koristiti za liječenje bilo kojeg oboljenja i regeneracije bilo kojeg dijela tijela. Čuvanjem cjelokupne krvi iz pupkovine, skladište se i „dijamantne“ matične ćelije, za koje mnogi tvrde da će promijeniti budućnost medicine.

Naveli ste da Vita 34 ima više najveći broj terapijskih primjena matičnih ćelija: koliko je to tačno aplikacija i o kojim oboljenjima je riječ?

Vita 34 nije obična banka matičnih ćelija. Ona se nalazi u sklopu biomedicinskog centra Bio City Leipzig i na taj način kontinuirano sarađuje sa renomiranim univerzitetima i istraživačkim centrima. Ova saradnja omogućila joj je najsavremenije tehnologije, metode skladištenja, kao i pokretanje velikih studija za primjenu matičnih ćelija. Kako bi omogućila još kvalitetniju upotrebu uzoraka, Vita 34 je obezbijedila i prvi mobilni transplatacioni tim u Evropi koji po potrebi klinike u kojoj se radi liječenje priprema uzorke za tretman.

Za upotrebu uzoraka nije presudno sačuvati matične ćelije. Od velike su važnosti procedure i zakoni koji se poštuju, kako bi klinika mogla prihvatiti uzorak za liječenje. Vita 34 je jedina banka u Evropi koja posjeduje Paul Ehrlich dozvolu za alogene transplantacije, tj. za primjenu matičnih ćelija u lječenju srodnika, brata sestre, majke ili oca . Upravo ove dozvole mogu zahtijevati klinike koje se bave tretmanima matičnim ćelijama, te biti presudne za upotrebu uzoraka. Vita 34 je obezbijedila primjenu uzoraka za već 27 djece i jednu odraslu osobu tačnije majku bebe čije su matične ćelije sačuvane. Ova činjenica govori o kvalitetu i posvećenosti ove banke da pruži svojim klijentima sigurnost i uvjerenje da su njihovi uzorci pohranjeni po najvišim standardima kvalitete, kako bi bili prihvaćeni u bilo kojoj klinici u svijetu.

Zahvaljujući matičnim ćelijama pupčane krvi sačuvanim u Vita 34, uspješno su liječene bolesti poput aplastične anemije, imunodeficijencije, beta talasemije, dijabetes tipa 1, kao i oštećenja mozga.

Tankeri Vita34

Soba za pohranjivanje


Pohranjivanje matičnih ćelija na pola stoljećaKako teče postupak ugovaranja između budućih roditelja i vaše kompanije. Koje su garancije za kvalitet i rok čuvanja i koliko koštaju vaše usluge?

Kao privatna banka pupčane krvi mi smo nezavisni od uticaja nosilaca javnog interesa i na taj način i od odluka koje mogu utjecati na trajanje ili kvalitet skladištenja. Time nudimo sigurnost, koju podržava Generali AG osiguranje. Ono će u slučaju insolventnosti obezbijediti finansijska sredstva za to da pupčana krv djeteta do 50-te godine života ostane pravilno uskladištena. Vita 34, je jedina banka koja omogućava opcije skladištenja matičnih ćelija na period od 30, 40 pa čak i 50 godina. Cijena standardnog paketa košta 2150 € i on podrazumjeva čuvanje matičnih ćelija na period od 20 godina. Bitno je napomenuti da je ugovorom određena nadoknada - fiksna.

Svi roditelji koji su zainteresovani za pohranjivanje matičnih ćelija iz pupčane krvi svog djeteta, mogu nas kontaktiraju putem telefona 033 200 800 ili putem mail adrese: info@biosave.ba. Procedura je vrlo jednostavna i sva dokumnetacija se može završiti u toku jednog dana. Više informacija o svemu porodice mogu dobiti na našoj web stranici www.biosave.ba.

 

Izvor : http://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/medicinska-revolucija-terapija-buducnosti-treba-cjelokupnu-krv-iz-pupcanika/150316029