Prvo ispitivanje u kojem se koriste matične ćelije za tretiranje HIVa

Prvo svjetsko ispitivanje koje će u toku naredne tri godine tretirati pet pacijenata oboljelih od HIV-a, koristeći transplatacije krvi pupčane vrpce će započeti u Španiji.

Ovaj projekat je prvo svjetsko ispitivanje ove vrste, te kao takav nastoji da dostigne uspjeh rekreirajući slučaj Timothy-a Ray Brown - jedine osobe koja je uspjela da se u potpunosti izliječi od HIV -a, inače poznat kao

'' Berlinski pacijent ''.

 

Berlinski pacijkent

 

Planovi kliničkog istraživnaja su objavljeni prošle sedmice na hematološkoj konferenciji u Balenciji, od strane Španske nacionalne organizacije transplantacija ( ONT ).

 

ONT je odabrao 157 donatora koji imaju genetičke mutacije, koje im omogućavaju da se odupru HIV - u, objavio je '' Local ''.

 

 

'' Berlinski pacijent '', Brown je bio HIV pozitivan 2006. godine, kada mu je dijagnosticirana leukemija. Bila mu je prijeko potrebna transplantacija u cilju tretiranja raka, te je njegov doktor odlučio da koristi transplantant donora sa određenom ćelijskom mutacijom, koja ga čini otpornim na HIV. 

 

Nakon što je Brown primio dvije transplantacije matičnih ćelija iz koštane srži, njegov nivo HIV-a je znatno opao. On je sada izliječen od raka, te su samo tragovi raka prisutni, ali se ne mogu reproducirati.

 

Praćeno ovim primjerom, doktori su prošle godine objavili sličan slučaj, u skladu sa kojim su izveli sličnu proceduru na pacijentu u Barseloni sa limfomom, ali je isti, nedugo potom, umro od raka, te je istraživački tim bio onemogućen da sa sigurnošću dokaže dugoročni nestanak virusa.

 

'' Sugerisali smo transplataciju krvi iz pupčane vrpce, koja je bogata matičnim čelijama, od nekoga ko je imao mutaciju, s obzirom da iz primjera '' Berlinskog pacijenta '', znali smo da kao što se prozrokovao rak, možemo i eradicirati HIV,''.

 

Rafael Duarte

direktor Hematopoetskog transplatacionog centra pri

katalonskom onkološkom institutu u Barseloni

 

Inače, 37- godišnji pacijenti iz Barselone, koji je 2009. god. inficiran virusom HIV, je usljed transplatacije krvi iz pupčane vrpce izliječen od ovog stanja. Isti je preminuo 2012. godine od raka, usljed čega mu je se razvila limfoma, što i dalje nije obeshrabilo doktore, koji su smatrali ovo otkriće velikim preokretom u borbi protiv HIV-a i sličnih stanja.


 

 

Sve se nade polažu u ovaj tretman, te će se započeti sa prvim pacijentima već između decembra i januara. Javier Martinez, virolog u Irsicaixa istraživačkoj fondaciji, istakao je da je program dizajniran da prije svega pomogne HIV pacijentima koji su oboljeli od raka, s tim da '' ova terapija nam svakako daje za pravo da spekulišemo o lijeku od virusa HIV ''!