FamiCord najveća banka matičnih ćelija u Evropi

FamiCord Group ulazi na portugalsko tržište preuzimanjem Stemlaba (Crioesteminal) - najveće Portugalske banke matičnih ćelija.

FamiCord Grupa je mreža banaka pupčane krvi koja nudi skladištenje širom Evrope i posjeduje 8 laboratorija za obradu matičnih ćelija.

Uz kupovinu Stemlab-a (Crioestaminal) u Portugalu, koja je upravo završena, FamiCord je postala najveća banka matičnih ćelija u Evropi. Od septembra 2018. godine u FamiCord bankama čuva se više od 355.000 uzoraka pupčane krvi, pupčanika, krvi iz placente i drugih bioloških materijala.

StemLab

 

Kompanija Stemlab je osnovana 2003. godine i bila je jedna od prvih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi. Od početka svog rada, Stemlab je sproveo istraživanja o korištenju matičnih ćelija u liječenju i eksperimentalnoj terapiji.

Veoma sam zadovoljan što smo postigli dogovor i udružili snage sa kompanijom poput FamiCord, s kojom dijelimo iste vrijednosti i viziju na polju liječenja matičnim ćelijama, a zajedno činimo najveću banku matičnih čelija u Evropi. Ovo ujedinjenje će omogućiti da naše dvije kompanije, koje su i do sada najviše ulagale u istraživanje i razvoj terapija matičnim ćelijama u Evropi, radi na razvoju novih terapija koje će pomoći većem broju pacijenata. 

Andre Gomes, suosnivač, izvršni direktor i član Upravnog odbora kompanije Stemlab.

 

U periodu 2006-2008. godine ova kompanija širi svoje poslovanje ulaskom na teritoriju Španije i Italije.

Od 2016. godine prisutni su i u Švicarskoj. Stemlab je jedan od vodećih igrača na evropskom tržištu banaka matičnih ćelija.

FamiCord Group je do sada imao 1.987 liječenja matičnim čelijama od toga 1.082 liječenja matičnim ćelijama iz pupčane krvi i pupčanika.

Interesantno područje Stemlab-ovih istraživanja je na polju razvoja naprednih medicinskih proizvoda zasnovanih na matičnim ćelijama. Trenutno, ova kompanija se fokusira na istraživanje o upotrebi matičnih ćelija u liječenju dijabetesa, kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Stemlab ima dva međunarodna patenta za primjenu matičnih ćelija u dugotrajnom tretmanu dijabetičnog stopala i ishemije miokarda. Kompanija radi na razvoju svog poslovanja i na azijskom tržištu.

Na kraju 2017. godine, Stemlab je skladištio ukupno oko 98 hiljada uzoraka krvi pupčane vrpce ili tkiva i oko 120 hiljada svih vrsta bioloških materijala. U skladu sa procjenama kompanije, udio kompanije Stemlab na evropskom tržištu iznosi oko 7%.